Mikä Speksi?

Mikä Speksi?

Speksi on interaktiivisen opiskelijateatterin muoto, jolle on ominaista näyttävät musiikki- ja tanssinumerot sekä tunnistettaviin tarinoihin ja ajankohtaisiin asioihin pohjautuva huumori. ”Omstart”-huudoilla yleisö voi koska tahansa keskeyttää kohtauksen ja pyytää esiintyjiä improvisoimaan edellisen tapahtuman toivomallaan ennennäkemättömällä tavalla. Lopputuloksena on spektaakkelinomainen musikaalishow, jossa jokainen esitys on ainutlaatuinen!

LoimuSpeksi aloitti vuonna 2012 Lapin yliopiston ylioppilaskunnan alaisuudessa Lyy Speksinä, josta se vuonna 2017 irtautui Lapin Speksi Ry:ksi. Vuonna 2023 Rovaniemellä nautitaan siis Speksistä kahdettatoista kertaa!

Eri korkeakoulujen Speksit ovat vanhimpia skandinaavisia opiskelijaperinteitä. Tradition alkuna pidetään 1500-lukua ja Upsalan yliopistoa, missä ylioppilaille opetettiin latinaa teatterin avulla. Suomeen speksin ilosanoman toivat ensimmäisen kerran teekkarit, ja sen jälkeen perinne on levinnyt ympäri maata eri alojen opiskelijoiden keskuuteen.

Muihin Suomen Spekseihin voit tutustua esimerkiksi osoitteessa speksit.fi. Erityisesti rovaniemeläisyleisölle LoimuSpeksi kuitenkin suosittelee pohjoisia lähi-Speksejä Oulusta, käy siis ihmeessä tutustumassa PahkiSpeksiin ja TerwaSpeksiin.

Katso video