Mikä Speksi?

Mikä Speksi?

Speksi on interaktiivista opiskelijateatteria, jolle on tyypillistä näyttävät musiikki- ja tanssinumerot sekä tunnettuihin tarinoihin ja ajankohtaisiin asioihin pohjautuva huumori. LoimuSpeksi aloitti 2012 Lapin yliopiston ylioppilaskunnan alaisuudessa Lyy Speksinä, josta se irtautui Lapin Speksi Ry:ksi vuonna 2017. Vuonna 2023 Rovaniemellä nautitaan siis Speksistä yhdettätoista kertaa!

Eri korkeakoulujen Speksit ovat vanhimpia skandinaavisia opiskelijaperinteitä. Tradition alkuna pidetään 1500-lukua ja Upsalan yliopistoa, missä ylioppilaille opetettiin latinaa teatterin avulla. Suomeen speksin ilosanoman toivat ensimmäisen kerran teekkarit, ja sen jälkeen perinne on levinnyt ympäri maata eri alojen opiskelijoiden keskuuteen.

Ihan tavallisesta parodiasta speksissä ei kuitenkaan ole kyse, sillä speksistä tekee speksin ”Omstart!” -huudot. Speksiyleisö voi koska tahansa keskeyttää show’n ja pyytää esiintyjiä esittämään repliikin uudelleen ja uudella tavalla. ”Omstart!” -huuto tuo esitykseen lisähauskuutta pakottamalla näyttelijän ja usein myös muut lavallaolijat improvisoimaan jotain ennennäkemätöntä. Lopputuloksena on spektaakkelimainen musikaalishow, jossa jokainen esitys on ainutlaatuinen! Muihin Suomen Spekseihin voit tutustua esimerkiksi osoitteessa speksit.fi. Erityisesti rovaniemeläisyleisölle LoimuSpeksi kuitenkin suosittelee pohjoisia lähi-Speksejä Oulusta, käy siis ihmeessä tutustumassa PahkiSpeksiin ja TerwaSpeksiin.

Katso video