Mikä Speksi?

Mikä Speksi?

Speksi on interaktiivisen opiskelijateatterin muoto, jolle on ominaista näyttävät musiikki- ja tanssinumerot sekä tunnistettaviin tarinoihin ja ajankohtaisiin asioihin pohjautuva huumori. ”Omstart”-huudoilla yleisö voi koska tahansa keskeyttää kohtauksen ja pyytää esiintyjiä improvisoimaan edellisen tapahtuman toivomallaan ennennäkemättömällä tavalla. Lopputuloksena on spektaakkelinomainen musikaalishow, jossa jokainen esitys on ainutlaatuinen!

LoimuSpeksi on Suomen pohjoisin Speksi-tuotanto, joka kokoaa yhteen niin Rovaniemen opiskelijayhteisön kuin paikallisväestönkin kerran vuodessa järjestettävän ainutlaatuisen teatterielämyksen äärelle.

Speksi valmistaminen käynnistyi Lapissa vuonna 2012 ensin Lapin yliopiston ylioppilaskunnan alaisuudessa LYY Speksinä. Vuonna 2017 yhteisö sai ympärilleen yhdistyksen, Lapin Speksi ry:n, ja tuotannon nimeksi muodostui LoimuSpeksi. 

Eri korkeakoulujen Speksit ovat vanhimpia skandinaavisia opiskelijaperinteitä. Tradition alkuna pidetään 1500-lukua ja Uppsalan yliopistoa, missä ylioppilaille opetettiin latinaa teatterin avulla. Suomeen speksin ilosanoman toivat ensimmäisen kerran teekkarit, ja sen jälkeen perinne on levinnyt ympäri maata eri alojen opiskelijoiden keskuuteen.

Muihin Suomen Spekseihin voit tutustua esimerkiksi osoitteessa speksit.fi. Erityisesti rovaniemeläisyleisölle LoimuSpeksi kuitenkin suosittelee pohjoisia lähi-Speksejä Oulusta – käy siis ihmeessä tutustumassa PahkiSpeksiin ja TerwaSpeksiin.

Katso video